Marchewki opłukać, oskrobać. Naciąć wzdłuż, dookoła, kilka (5-6) cienkich rowków ostrym nożykiem a następnie korzenie pokroić w plasterki grubości ok. 5mm – powinny powstać "kwiatki". Brokuła także opłukać, odciąć różyczki – łodygę zużyć np. do zupy. W rondlu roztopić masło, wrzucić marchewkę i wymieszać aby pokryła się tłuszczem, dodać 0,5 łyżeczki cukru, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 2-3 min.. Następnie do rondla włożyć różyczki brokuła, kwiatami do góry, oprószyć całość resztą cukru i solą, dusić ok. 5 min.. Po tym czasie warzywa powinny być ugotowane, ale jędrne. Wyłożyć na półmisek i udekorować listkami natki. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.