Kapusta kiszona, zasmażana

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby zalać 1 szkl. wrzątku, odstawić na ok. 1 godzinę. Gdy zmiękną odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę przesiekać, włożyć do rondla dodając liść laurowy, ziele angielskie. Wlać wodę z moczenia grzybów, dołożyć grzyby i dusić ok. 20 min.. Boczek pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, wytopić go i zrumienić na skwarki, zdjąć na spodeczek a na tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Gdy ta zmięknie wsypać mąkę, wymieszać, zalać 0,5 szkl. gorącej wody, roztrzepać aby nie było grudek i przełożyć do kapusty, dodać też starte jabłko. Doprawić pieprzem i ew. odrobiną cukru, dusić jeszcze ok. 20 min. – nie solę, ponieważ kapusta jest wystarczająco słona. Podając posypać skwarkami boczku.

Składniki

  • 0,5 kg kapusty kiszonej, sałatkowej4 suszone prawdziwki
  • 0,5 jabłka
  • 2 plastry boczku wędzonego grubości 1 cm
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: pieprz mielony, odrobina cukru

Podobne przepisy do Kapusta kiszona, zasmażana