Łazanki z Młodą Kapustą

Reklama

Opis przygotowania

► Kapustę drobno pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie / odcedzić /.

► Cebulę pokroić w drobną kostkę i podzielić na dwie części / większą część zachować na później /. W patelni na margarynie podsmażyć boczek i w nim zeszklić mniejszą część cebuli, dodać do kapusty przyprawić octem, cukrem, solą i pieprzem / wymieszać, odstawic /.

► Mięso podsmażyć na margarynie doprawić solą, pieprzem i paprykami / wymieszać, odstawic /.

► Drugą zachowaną część cebuli zeszklić na maśle, dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż powstała woda odparuje doprawić solą i pieprzem / wymieszać, odstawic /.

► Makaron ( łazanki ) ugotować al´ dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu / odcedzić i przelać zimną wodą /.

► Kapustę, mięso, pieczarki i makaron z sobą połączyć i / starannie wymieszać / jak trzeba to jeszcze doprawić przyprawami. Ja dodatkowo doprawiłem sosem sojowym ( jak kto lubi ).

Składniki

  • 1 Kg. Mięsa mielonego ( mieszane )1 Duża główka kapusty (świeża biała)
  • 250 gr. Płaskiego makaronu (makaron typu / łazanki /)
  • 1 Kg. Pieczarek
  • 1 Cebula
  • 100 gr. Boczeku wędzonego (porcjowany)
  • 1 Łyżeczka masła
  • 1 Łyżeczka margaryny
  • Trochę ocetu
  • ½ Łyżeczki cukru
  • Sos sojowy
  • Papryka słodka i ostra
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Łazanki z Młodą Kapustą