Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i pieprzem z obu stron. W razie konieczności odrzucić tłuszczyk. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i osuszyć, po czym pokroić w plastry. Czosnek obrać, umyć i drobno posiekać. Mięso podsmażyć krótko z obu stron na suchej teflonowej patelni. Przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kostkę grzybową, sól (ok 1/2 łyżeczki) i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 35 minut. Dodać cebulę , pieczarki, listek laurowy i gotować do miękkości przez kolejne 10-15 minut. Tuz przed zakończeniem duszenia dodać czosnek i ostatecznie doprawić do smaku.
Odrzucić zewnętrzne liście salaty, zaś pozostałe pokroić lub porwać. W szklance wymieszać oliwę z cukrem i sokiem z połowy cytryny. Polać sałatę i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut i w razie potrzeby przyprawić do smaku( można dodatkowo dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku).
Gorące mięso podajemy z sałatą.