Zaczynamy od farszu: w sporym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojona w piórka, startą marchew,smażymy chwilę aż warzywa zmiękną. Dodajemy odgotowane grzyby{zimą mogą być mrożone} koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy. Farsz ma być pikantny. Smażymy wszystko 15-20min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto na pizzę: Mąkę wsypujemy do miski, drożdże kruszymy do kubeczka zasypujemy łyżeczką cukru odstawiamy w ciepłe miejsce aż się rozpuszczą, następnie dodajemy do mąki, wlewamy ciepłej wody, szczyptę soli i troszkę oleju. Wyrabiamy. Po wyrobieniu układamy na blaszkę, na to farsz i ewentualnie kładziemy paski ulubionej szynki. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 min, następnie wyłączamy piekarnik posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika ale już nie pieczemy. Ser się rozpuści pod wpływem temperatury. Podajemy z keczupem albo jak kto woli.