Leśna pizza

Reklama

Opis przygotowania

Zaczynamy od farszu: w sporym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebule pokrojona w piórka, startą marchew,smażymy chwilę aż warzywa zmiękną. Dodajemy odgotowane grzyby{zimą mogą być mrożone} koncentrat pomidorowy, keczup i przyprawy. Farsz ma być pikantny. Smażymy wszystko 15-20min. Zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy ciasto na pizzę: Mąkę wsypujemy do miski, drożdże kruszymy do kubeczka zasypujemy łyżeczką cukru odstawiamy w ciepłe miejsce aż się rozpuszczą, następnie dodajemy do mąki, wlewamy ciepłej wody, szczyptę soli i troszkę oleju. Wyrabiamy. Po wyrobieniu układamy na blaszkę, na to farsz i ewentualnie kładziemy paski ulubionej szynki. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 min, następnie wyłączamy piekarnik posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika ale już nie pieczemy. Ser się rozpuści pod wpływem temperatury. Podajemy z keczupem albo jak kto woli.

Składniki

  • 3 szkl. mąki5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
  • cukier
  • olej
  • Farsz:
  • pół durszlaka grzybów leśnych mogą to być podgrzybki, maślaki, niemki
  • pól słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrego keczupu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • sól. pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka
  • olej, ewentualnie szynka pokrojona w paski
  • ser żółty starkowany ok. 30dag

Podobne przepisy do Leśna pizza