Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w słupki i skropić sokiem z połowy cytryny. Orzechy przebrać, prażyć 3-5 minut na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęć 4 całe, nieuszkodzone liście, można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu – to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroić w paseczki, wymieszać z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodać do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać surówkę, Wymieszać. Nałożyć porcje do miseczek z liści. Podawać jako surówkę obiadową albo jako samodzielną przekąskę.