Lodowe miseczki

Reklama

Opis przygotowania

Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w słupki i skropić sokiem z połowy cytryny. Orzechy przebrać, prażyć 3-5 minut na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęć 4 całe, nieuszkodzone liście, można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu – to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroić w paseczki, wymieszać z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodać do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać surówkę, Wymieszać. Nałożyć porcje do miseczek z liści. Podawać jako surówkę obiadową albo jako samodzielną przekąskę.

Składniki

  • 1 nieduża główka sałaty lodowej1 jabłko o czerwonej skórce
  • 1 duża marchewka
  • 5-10 dkg łuskanych orzechów włoskich (ja lubię dużo :-))
  • sok z jednej cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy extra virgine
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1-2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki

Podobne przepisy do Lodowe miseczki