Łopatka pieczona

Reklama

Opis przygotowania

Mięso dobrze umyć i osuszyć. Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso. Uformować pieczeń, obwiązać wzdłuż i wszerz grubą nicią. Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielskie i położyć na nim mięso. Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza. Nakłuć wykałaczką w 4-5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika, ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15-20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.

Składniki

  • na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia):1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • rękaw do pieczenia

Podobne przepisy do Łopatka pieczona