Lukier bezowy

Reklama

Opis przygotowania

Wymieszać proszek bezowy z wodą i ubijać mikserem około 3 min ,następnie stopniowo dodawać cukier puder na końcu dodać sok z cytryny .
Ubijać całość mikserem aż zrobi się gęste (do 5 min)

Przy pomocy zwykłej pergaminowej tutki z odciętym rożkiem ,dekorujemy ciasta .Lukier który nam zostanie przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni (poza lodówką )

Lukier jest gęsty i doskonale nadaje się do dekoracji,ale jak potrzebujemy lukier do polania to wystarczy że odmierzymy 240 ml gęstego i dodamy od 30 do 60 ml wody i wymieszamy .

Składniki

  • 50 g proszku bezowego120 ml przegotowanej wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 kg cukru pudru

Podobne przepisy do Lukier bezowy