Lumaconi z kaparami, pomidorami i tuńczykiem

Reklama

Opis przygotowania

Wstawiamy wode na makaron z odrobina oliwy i gotujemy makaron al dente. Odcedzamy. Posiekac cebule i czosnek. Zeszklic na oliwie, dodac pomidory z puszki i lekko poddusic. Fileciki anchois pokroić i dodac do pomidorow. Anchois rozpuszczą sie w pomidorach. Potrawy nei solimy bo fileciki sa słone jedynei doprawiamy pieprzem Na samym koncu dodajemy tunczyka z puszki i w zaleznosci od upodoban tyle ile nam sie podoba kaparow. Jesli ktos nie przepada nie musi i mozna te kapary w ostatecznosci zastapic czarnymi oliwkami albo niczym. Mieszamy z odcedzonym makaronem i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, zeby koszyczki – makaron sie z sosem "przegryzly". Gotowe!

Szybkie, proste i tanie. I zawiera wszystko to co ostatnio uwielbiam.

Składniki

  • troche oliwy z oliwekpuszka pomidorów
  • puszka tuńczyka w oleju
  • cebula
  • ząbek czonsku
  • 5 filecikow anchois
  • łyzka kaparow w zalewie solnej
  • makaron lumaconi 1/2 opakowania - takie małe koszyczki (albo inny ktory w naturalny sposob da sie tym gestym sosem obkleic lub nafaszerowac np muszle)
  • pieprz świeżo zmielony

Podobne przepisy do Lumaconi z kaparami, pomidorami i tuńczykiem