Makaron z sosem pomidorowym i warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sos: Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oliwy. Pomidory wraz z zalewą przecieramy przez sitko i wlewamy na patelnie. Następnie dodajemy cukier, przeciskamy czosnek przez praskę i łączmy z sosem pomidorowym. Całość trzymamy na średnim ogniu, podgrzewamy około 6 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy mieloną paprykę i pieprz.
Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy osączoną kukurydzę.
Na makaron wykładamy gorący sos.

Składniki

  • 25 dag makaronu (dowolny kształt)
  • Sos:
  • puszka pokrojonych pomidorów (400ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże oregano, bazylia, tymianek
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka

Podobne przepisy do Makaron z sosem pomidorowym i warzywami