Makowe torciki

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto :
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie delikatnie połączyć z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz na koniec z makiem, ciasto wylać na prostokątną blaszkę i upiec w temp. 190st .
Masa budyniowa:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance wymieszać budyń i wlać na gorące mleko zagotować cały czas mieszając, kiedy budyń zgęstnieje dodać po kawałeczku masło i mieszać, aż całe sie rozpuści, ostudzić .

Zimne ciasto przekroić na dwa placki, dolny posmarować ostudzoną masą budyniową na masę wyłożyć dżem i przykryć drugim plackiem, schłodzić .
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • ciasto:6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • dodatkowo:
  • dżem wiśniowy
  • cukier puder

Podobne przepisy do Makowe torciki