Małże duszone

Reklama

Opis przygotowania

Małże rozmrozić. Wrzucić do miski i zalać zimna woda, następnie odstawić na co najmniej 2 godziny aby posmak mułu złagodniał. Wylać wodę i ponownie zalać małże, lecz tym razem winem. Proponuje użyć wina wytrawnego, może być białe lub różowe, ja wybrałam moje ulubione – różowe z dzikiej róży. Małże zalane winem odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. W rondelku rozpuścić masło i poddusić cebulkę. Przyprawić solą i pieprzem (można dodać inne przyprawy, np. paprykę lub czosnek). Do lekko podduszonej cebuli wrzucamy odsączone małże. Ponownie doprawiamy. Po krótkim czasie posypujemy pokrojonym czosnkiem, mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze z 10-15 minut. Można doprawić natką pietruszki. Ta potrawa znakomicie smakuje z frytkami z piekarnika!

Składniki

  • 250g mrożonych, wstępnie przygotowanych małży,1 duża cebula lub 2 małe,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/3 kostki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • białe lub różowe wino, najlepiej wytrawne (ok 300 ml),
  • sól i pieprz ziołowy do smaku.

Podobne przepisy do Małże duszone