Każdy płat karkówki przekroić wszerz na pól. Lekko rozbić każdy z 4 płatów do grubości ok 1 cm. Każda część przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić do lodówki, najlepiej na co najmniej 2 godziny. Pokroić 2 cebule i paprykę w paseczki lub kosteczkę – jak kto woli. Czosnek pokroić w drobna kosteczkę. Formę do pieczenia wysmarować majonezem, na to wyłożyć płaty karkówki, które posypujemy pokrojonym czosnkiem i cebulkami. Cebule przyprawić delikatnie sola i pieprzem, ja dodałam jeszcze oregano i majeranek….Na cebulkę układamy pokrojona paprykę i całość zalewamy ketchupem. Ja dodałam łagodny, ale śmiało można dodać pikantny. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 40 -60 min. Mam kiepski piekarnik :/ wiec karkówkę piekłam przez dobra godzinę. Na 10 min przed upływem czasu pieczenia całość posypać serkiem. Podawać z ziemniakami lub z ryżem. Karkówkę doprawiamy według upodobań, pikantnie lub łagodnie. Do składników można dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki, jako kolejna warstwę na naszej karkówce (np miedzy cebulką i papryka). Temperatura pieczenia to 180 – 200 stopni, w zależności od piekarnika.