Mandarynkowiec

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24×28 na nim ułożyć odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki cząstki mandarynek. Piec około 30 minut na złotobrązowy kolor.

Krem:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mieszankę mączną. Ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem. Do gotowego kremu dodać pokrojone mandarynki i delikatnie wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ostudzony biszkopt. Herbatniki maczać w rumie i układać jeden obok drugiego na kremie. Całość polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Składniki

  • Biszkopt:2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 puszki mandarynek
  • łyżka oleju
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 1/2 puszki mandarynek
  • Dodatkowo:
  • 16 szt herbatników szkolnych
  • rum do namoczenia herbatników

Podobne przepisy do Mandarynkowiec