Marchewkowe roladki

Reklama

Opis przygotowania

Marchewkę oskrobać i przy pomocy specjalnej spiralki wydrążyć środek (który możemy schrupać na surowo)
Mięso pokroić w małą kostkę, posypać przyprawami, dolać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać zostawić na około 1 godz.
Następnie mięsem napełnić otwory w marchewkach, ułożyć płasko w garnku, zalać wodą z odrobiną cukru i soli. Dusić pod przykryciem w zależności od wielkości marchewki do 30 min. Podawać z ziemniakami z wody posypane zielonym koperkiem.

Składniki

  • 10 kawałków, dość grubej i prostej marchewki (8-10 cm długości)podwójny filet z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szczypta, większa soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • zielony koperek

Podobne przepisy do Marchewkowe roladki