Marysieńka

Reklama

Opis przygotowania

– BISZKOPT KAKAOWY
oddzielić białka od żółtek , do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę , dalej ubijając dodawać po trochu cukier , następnie dodajemy po jednym żółtku delikatnie mieszając , mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej dokładnie ale delikatnie wymieszać wylać na blaszkę , piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 min po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 placki .

– BEZA ORZECHOWA
Białka ubić na sztywną pianę dalej ubijając dodawać po trochu cukier , dodać pokrojone orzechy , resztę składników i wymieszać dokładnie , piec w temp. 180 stopni C przez 30- 40 min

– KREM
odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować z cukrem waniliowym . Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka wymieszać , wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń . Przestudzony budyń utrzeć z roztartą margaryną lub masłem .

– PRZEŁOŻENIE PLACKA

połowa Biszkoptu – Krem – Beza Orzechowa – Krem – druga połowa Biszkoptu , wierzch można polać polewa i posypać pokrojonymi orzechami

– MASA KAJMAKOWA (ta którą ja robiłam widoczna na zdjęciu)
masło utrzeć , dodawać po łyżce gotowego kajmaku dalej ucierając , gotową masą przełożyć placki .
S M A C Z N E G O

Składniki

  • - BISZKOPT KAKAOWY7 jajek
  • 1 szk. cukru
  • 2 pełne łyżki sypkiego kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • - BEZA ORZECHOWA
  • 5 białek
  • 25 dag orzechów włoskich (ja dodałam ok 20 dag zmielonych orzechów i ok. 10 dag pokrojonych)
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • - KREM(oryginalny tak jak w książce)
  • 1/2 litry mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru
  • 1 i 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny ( lub masło extra )
  • - MASA KAJMAKOWA(ta którą ja robiłam widoczna na zdjęciu )
  • mleko skondensowane słodzone gotowane
  • kostka masła

Podobne przepisy do Marysieńka