– BISZKOPT KAKAOWY
oddzielić białka od żółtek , do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę , dalej ubijając dodawać po trochu cukier , następnie dodajemy po jednym żółtku delikatnie mieszając , mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej dokładnie ale delikatnie wymieszać wylać na blaszkę , piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 min po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 placki .
– BEZA ORZECHOWA
Białka ubić na sztywną pianę dalej ubijając dodawać po trochu cukier , dodać pokrojone orzechy , resztę składników i wymieszać dokładnie , piec w temp. 180 stopni C przez 30- 40 min
– KREM
odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować z cukrem waniliowym . Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka wymieszać , wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń . Przestudzony budyń utrzeć z roztartą margaryną lub masłem .
– PRZEŁOŻENIE PLACKA
połowa Biszkoptu – Krem – Beza Orzechowa – Krem – druga połowa Biszkoptu , wierzch można polać polewa i posypać pokrojonymi orzechami
– MASA KAJMAKOWA (ta którą ja robiłam widoczna na zdjęciu)
masło utrzeć , dodawać po łyżce gotowego kajmaku dalej ucierając , gotową masą przełożyć placki .
S M A C Z N E G O