Mazurek kokosowy

Reklama

Opis przygotowania

1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię aluminiową i na pół godz. Włożyć do lodówki.Następnie je rozwałkować na 2 prostokąty formując brzeg o wysokości 1,5cm. Ułożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm.

2. 1 białko ubić na sztywną pianę i posmarować nim oba placki. Wiórki wymieszać ze śmietaną, pudrem i sokiem z cytryny. Dodać aromat, ubite 2 białka oraz mąkę. Dobrze wymieszać, wyłożyć na oba ciasta. Piec ok. 15-20 min w temp. 200st.

3. Białka ubić z cukrem, dodać kakao, aromat oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Połową masy przełożyć placki, resztę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować.

Składniki

  • CIASTO: 1/2 kg mąki,
  • 30 dag masła,
  • 3 żółtka + 1 jajko,
  • 2/3 szkl. cukru pudru,
  • skórka otarta z cytryny.
  • MASA KOKOSOWA:
  • 25 dag wiórków kokosowych,
  • 25 dag słodkiej śmietanki,
  • 1 i 1/3 szkl. cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • aromat waniliowy,
  • 3 białka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • POLEWA:
  • 3 białka,
  • 2 szkl. cukru pudru,
  • 1/2 szkl. kakao,
  • 1/4 kost. masła,
  • aromat waniliowy.

Podobne przepisy do Mazurek kokosowy