Mazurek królewski

Reklama

Opis przygotowania

Zagnieść kruche ciasto i podzielić go na 3 części.
Do jednej z nich dodać kakao.
Z białek ubić pianę i pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na blaszce układamy jedną część ciasta jasnego i smarujemy cienko marmoladą lub dżemem. Na to wykładamy połowę piany i posypujemy ją bakaliami.
Następnie na tarce o dużych otworach ścieramy ciasto z kakaem. Na nie wykładamy resztę piany a na wierzch ścieramy drugie ciasto jasne.
Mazurek pieczemy około 40 min w temp 160 stopni.
Ciasto można zostawić bez polewy( jak zrobiłam to ja) ale wskazane jest polać polewą i udekorować.

Składniki

  • Ciasto:około 0,5 kg mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • Do przełożenia:
  • 4 białka
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag posiekanych orzechów, migdałów i skórki pomarańczowej
  • marmolada lub dżem
  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny lub masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • czubata łyżka kakao

Podobne przepisy do Mazurek królewski