Usta murzyna

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopty smarujemy powidłami lub dżemem, łączymy ze sobą i układamy na blasze rzędami.
Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy około 5 minut. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy (ja ubijałam mikserem). Z białek ubijamy pianę i dodajemy na sam koniec.
Gotowym ciastem zalewamy biszkopty i pieczemy około 35 – 40 minut w temp 170 stopni.

Śmietanę ubijamy około 5 minut na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a na końcu – żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Z żelatyną należy uważać, aby podczas dodawania – cały czas ubijać, aby nie ścięła się zbyt szybko i nie porobiła grudek.

Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone ciasto a na koniec polewamy polewą.

Składniki

  • 1 opakowanie biszkoptówpowidła lub dżem
  • Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 6 jajek
  • około 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Polewa:
  • jak przy przepisie na "Szarlotkę po królewsku": http://www.przepysznie.pl/przepisy/desery/szarlotka_po_krolewsku

Podobne przepisy do Usta murzyna