Mazurek z masą karmelową

Reklama

Opis przygotowania

Puszki z mlekiem wstawić do rondla z wodą i gotować 2,5 godziny. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i cukrem waniliowym. Na koniec dodać ubitą na sztywno piane z białek i bakalie.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy i piec ok. 45 minut w temp 180 st.C.

Przełożenie:
Powstały karmel z obu puszek utrzeć na gładką masę z masłem. Odłożyć ok 5 łyżek i utrzeć tą część z kakao.
Upieczone ostudzone ciasto odwrócić do góry dnem i spód posmarować połową jasnego karmelu. Na to ułożyć wafle dopasowując wielkość do ciasta. Całość odwróć waflem do spodu a górę posmarować większą połową pozostałego jasnego karmelu i również na nim ułożyć wafle docinając uch wielkość. Wierzch posmarować pozostałą częścią jasnego karmelu i udekorować szprycką używając do tego masy karmelowej z dodatkiem kakao.

Składniki

  • Ciasto:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 20 dkg margaryny lub masła
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 30 dkg posiekanych bakalii(orzechy,migdały, figi,daktyle,owoce kandyzowane)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 2 kostki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 3 płaty waflowe

Podobne przepisy do Mazurek z masą karmelową