Puszki z mlekiem wstawić do rondla z wodą i gotować 2,5 godziny. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i cukrem waniliowym. Na koniec dodać ubitą na sztywno piane z białek i bakalie.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy i piec ok. 45 minut w temp 180 st.C.
Przełożenie:
Powstały karmel z obu puszek utrzeć na gładką masę z masłem. Odłożyć ok 5 łyżek i utrzeć tą część z kakao.
Upieczone ostudzone ciasto odwrócić do góry dnem i spód posmarować połową jasnego karmelu. Na to ułożyć wafle dopasowując wielkość do ciasta. Całość odwróć waflem do spodu a górę posmarować większą połową pozostałego jasnego karmelu i również na nim ułożyć wafle docinając uch wielkość. Wierzch posmarować pozostałą częścią jasnego karmelu i udekorować szprycką używając do tego masy karmelowej z dodatkiem kakao.