Mazurek z orzechami

Reklama

Opis przygotowania

1. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę i upiec.

2. Wszystko razem przesmażyć na patelni przez 15 min.,stale mieszać! Drugą część ciasta wyłożyć na tę samą blachę. Wylać masę orzechową. Upiec.

3. Wszystkie składniki zagotować. Masą przełożyć zimne placki.

Składniki

  • CIASTO: 40 dag mąki,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 15 dag margaryny.
  • MASA ORZECHOWA:
  • 25 dag orzechów włoskich,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • cukier waniliowy
  • BUDYŃ:
  • szkl. mleka,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 kost. margaryny.

Podobne przepisy do Mazurek z orzechami