Meksykanki

Reklama

Opis przygotowania

Mąki mieszamy razem, dodajemy resztę składników i przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto troszkę gęstsze od tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Mleko wlewamy tak na wyczucie, kontrolując gęstość ciasta.
Smażymy troszkę grubsze naleśniki.
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski, paprykę i ogórka kroimy w paseczki, cebulę w piórka oraz mięso w plasterki.
Letnie naleśniki smarujemy majonezem i układamy na nim kolejno warzywa, kukurydze i mięso, polewamy keczupem (Kolejność i ilość układanych warzyw zależy od naszego gustu i smaku), zwijamy w zgrabne paczuszki.

Najlepiej podać wszystkie składniki osobno i niech każdy sam sobie przygotuje, jest przy tym troszkę zamieszania, ale i też zabawy.

Składniki

  • Ciasto na naleśniki:40 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mleko
  • 1/4 łyżeczki sody
  • Nadzienie:
  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona marynowana
  • cebula
  • ogórek zielony
  • kukurydza konserwowa
  • majonez
  • keczup
  • usmażony filet z kurczaka lub jak lubią najbardziej moi domownicy tradycyjne kotlety mielone

Podobne przepisy do Meksykanki