Mielona pieczeń z jajem

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki obrać, drobno pokroić, cebulę też pokroić w kosteczkę, poddusić razem aż płyn odparuje.
Mięso wyrobić w misce, dodać 2 jajka, bułkę tartą, przyprawy i zioła. Dodać podduszone pieczarki z cebulą, dokładnie wyrobić na gładką masę. Pozostałe jajka ugotować na twardo – nie kroić. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej wyłożyć połowę masy mięsnej, w niej poukładać całe ugotowane jajka oraz czosnek pokrojony w plastry. Przykryć pozostałą częścią mięsa. Piec ok 60 min w temp. 180 st.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej pół na pół wieprzowina z drobiem)40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 6 jajek
  • czosnek
  • sól, pieprz, bazylia, majeranek, lubczyk
  • 4 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Podobne przepisy do Mielona pieczeń z jajem