Miętowe lody

Reklama

Opis przygotowania

Śnieżkę ubić na mleku, kremówkę też ubić i połączyć te masy razem.
Cukier zagotować z 2 łyżkami wody i gorący płyn wlewać małym strumyczkiem do ubitych jajek, cały czas ubijać.
Połączyć razem ubite jajka i śmietany ,dodać kilka kropli barwnika (dla koloru} i kilka kropli aromatu miętowego, przelać do pojemnika i zamrozić w trakcie zamarzania kilka razy energicznie masę przemieszać, przy ostatnim mieszaniu dodać startą czekoladę.
Można też masę podzielić na połowę i do drugiej części dosypać 3 łyżki kakao lub zostawić smak śmietankowy.
Z tej porcji wychodzi 1.1/2kg lodów

Składniki

  • 1.1/2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 śnieżki w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 gorzka czekolada
  • zielony barwnik
  • krople miętowe

Podobne przepisy do Miętowe lody