Miętowe pierniczki z żurawiną

Reklama

Opis przygotowania

Miód dodać do przegotowanej ciepłej wody z cukrem, wymieszać. Po wystudzeniu połączyć z mąką, sodą, miętą oraz przyprawą do piernika. Ciasto starannie wyrobić, przykryć i na kilka dni pozostawić w lodówce. Po tym czasie formować z niego kuleczki, nadziane kostką czekolady z nadzieniem żurawinowym.
Piec ok. 40 min w temp. 160 st. Ostudzone pierniczki posmarować mleczną czekoladą i dowolnie udekorować.
Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.

Składniki

  • 1/2 szklanki wody1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czekolada z nadzieniem żurawinowym Wawel
  • 1 czekolada mleczna

Podobne przepisy do Miętowe pierniczki z żurawiną