Miks z fasolką

Reklama

Opis przygotowania

Fasolę namaczać przez 12 godz. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć. Grzyby oczyścić, pokroić w większą kostkę, podsmażyć wraz z cebulą, dodać z mięsem do fasolki. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz paprykę i ogórki. Gotować ok. 1/2 godz. Mięso mielone wyrobić z 3 łyżkami bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki, wrzucać do fasolki. Gotować do miękkości. Na koniec dodać osączony groszek, sos oraz keczup, doprawić do smaku.

Składniki

  • 1/2 kg fasoli Jaś, 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1/2 kg szynki lub łopatki wieprzowej bez kości,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • czerwona papryka,
  • 1/2 puszki groszku,
  • 2 cebule,
  • 2 ogórki kiszone,
  • słoik sosu meksykańskiego,
  • sól, pieprz,
  • mielona ostra papryka,
  • 3 łyżki pikantnego keczupu.

Podobne przepisy do Miks z fasolką