Mini pączusie z ricotty

Reklama

Opis przygotowania

W głębokiej misce utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, rikottę, skórkę cytrynową ,rum i mleko. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą żółtkowo-serową. Rozgrzać olej do smażenia .Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta i wrzucać na rozgrzany olej/tworzyć malutkie pączusie,a łyżkę maczać za każdym razem w zimnej wodzie,aby ciasto nie przywierało do niej/. Piec z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Gotowe kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej100 g maki ziemniaczanej
  • 50 g masła/miękkiego/
  • 4 żółtka
  • 250 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 150 g mleka
  • 4 łyżki rumu
  • skórka cytrynowa
  • olej do smażenia/archaidowy/
  • cukier puder do posypania

Podobne przepisy do Mini pączusie z ricotty