Mini torciki

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli,aż do uzyskania białej bezy .Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać na koniec połączyć z przesianą mąką z migdałami i proszkiem do pieczenia.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i upiec ciasto ,zaraz po upieczeniu zwinąć roladę.

Masa śmietankowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1.1/2 szklanki wody i gęstą delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietanką,odstawić do zgęstnienia .Gdy masa jest bardzo gęsta ,ale jeszcze nie zastygła,rozwijamy zimne ciasto nasączamy alkoholem(ja użyłam likier migdałowy rozcieńczony wodą)smarujemy większą połową masy i zwijamy jak roladę .Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka minut,a resztę masy zostawiamy na wierzchu,aby nam nie zastygła do końca (gdyby jednak za bardzo nam się ścięła to stawiamy miskę na naczynie z gorąca woda i mieszamy ,aż masa delikatnie się rozpuści).

Schłodzone ciasto dzielimy na małe torciki mi wyszło 5 sztuk ,smarujemy resztą masy i przy pomocy dekoratora do tortów ozdabiamy brzegi ciasta ,środki naszych torcików wypełniamy drugą galaretką ja miałam truskawkową i dowolnie dekorujemy .Dobrze schładzamy przed podaniem .
Wymagają troszkę pracy i zachodu jest z nimi sporo,ale efekt końcowy cieszy oczy.

Składniki

  • Ciasto:4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Dodatkowo:
  • dowolna galaretka
  • dowolny alkohol do nasączenia

Podobne przepisy do Mini torciki