Miodowo-pikantne żeberka Eli

Reklama

Opis przygotowania

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na porcje. Wymieszać razem: sos sojowy, sok z cytryny, sos chilli, ocet winny, miód, olej, przyprawę do żeberek i pieczeni, paprykę, czosnek, chilli, sól i pieprz. Żeberka przełożyć do pojemnika, zalać marynatą, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeden koniec rękawa spiąć zaczepem.Żeberka włożyć do rękawa, dodać cebulę, czosnek, pozostałą marynatę i spiąć drugi koniec zaczepem. Rękaw ostrożnie położyć na blaszce i piec przez 70 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszkę wyjąć z piekarnika,rozciąć rękaw i ostrożnie wyjąć zawartość. Blaszkę włożyć jeszcze do piekarnika i piec około 15 minut, aż żeberka się zrumienią. Żeberka wyjąć na półmisek. Sos zlać do rondla i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Ja podałam żeberka z ciap kapustą, polaną sosem. Smacznego!

Składniki

  • 1.2 kg żeberek wieprzowych 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu chilli słodko-ostrego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do żeberek z miodem
  • 1 łyżka przyprawy do pieczeni
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • chilli w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • rękaw foliowy do piekarnika
  • 2 łyżki mąki pszennej

Podobne przepisy do Miodowo-pikantne żeberka Eli