Młoda jarzynowa

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa oczyścić, umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach – startych warzyw powinno być ok.2-3 szklanek Cukinię, razem ze skórką, poszatkować na cieniutkie plasterki. Cebulę drobno posiekać. Soczewicę dokładnie opłukać, zalać w garnku 1 litrem wody, dodać liście laurowe, płatki chili i gotować 10 min.. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i starte warzywa, podsmażyć mieszając aż zaczną się rumienić. Przełożyć warzywa do soczewicy, dodać kostkę rosołową, gotować 5 min.. Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanego koperku. Na koniec dodać cukinię, nie trzeba jej długo gotować – wystarczy minutka. Jeśli dla kogoś za gęsto to można dolać nieco wody albo bulionu, ale ja lubię taką. Na talerzach posypać przyprawą pomidorową i resztą koperku. Zupa jest gęsta, pyszna i pożywna.

Składniki

  • 2 młode, dość duże marchewki1 korzeń młodej pietruszki
  • kawałek korzenia młodego selera
  • 1/2 zielonej, szczupłej cukinii
  • 1 młoda, spora cebula
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki płatków chili albo kawałek strąka świeżej chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżeczka przyprawy Kamis "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4-5 łyżek śmietany 18% + 1 łyżeczka mąki pszennej
  • do smaku: sól, 2 liście laurowe

Podobne przepisy do Młoda jarzynowa