Bułeczki z borówkami

Reklama

Opis przygotowania

Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać, odstawić na 15 min. aż zaczną rosnąć. Mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlać rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką albo mikserem aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodać roztopione przestudzone masło i wyrabiać dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawić pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobić ponownie i znów odstawić na 30 min.. Wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinać porcje.
Borówki opłukać, dokładnie osączyć. Posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć dużą łyżkę owoców i brzegi zlepić dokładnie formując okrągłą albo owalną bułeczkę. Układać je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. – powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Ponieważ bałam się, że bułeczki obeschną więc na sam dół piekarnika wstawiłam blaszkę z wodą aby parowała. Z podanych składników wyszło mi 20 sporych bułeczek zeżartych już przez moje głodomory…

Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem. Konsystencja powinna być grudkowata i kruszyć się, ew. można dodać nieco więcej mąki i cukru. Ja kruszonkę wkładam do foliowej torebki i zostawiam na 30 min. w zamrażalniku – lepiej się kruszy jak jest bardzo zimna

Składniki

  • 4 dkg świeżych drożdży1,5 szkl. mąki pszennej krupczatki
  • 1,5-2 szkl. mąki pszennej luksusowej (ilość mąki zależy od jej wilgotności, czasami trzeba dodać troszkę więcej)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru zwykłego
  • 1 op. 16 g cukru waniliowego albo kilka kropli esencji waniliowej
  • nadzienie:
  • 50 dkg borówki amerykańskiej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kruszonka:
  • 50 g masła
  • ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego
  • ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek

Podobne przepisy do Bułeczki z borówkami