Moja tajska zupa z krewetkami

Reklama

Opis przygotowania

Makaron zalać wrzątkiem i gotować 3 minuty. W rondlu wymieszać bulion drobiowy, sos rybny, czosnek drobno posiekany, imbir. Doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby pokrojone na plasterki, trawę cytrynową, poszatkowana kapustę i,gotować 5 minut W woku lub na patelni wlać trochę oliwy, mocno rozgrzać i wrzucić krewetki i pastę curry, Szybko przesmażyć. Zalać chochlą zupy i przelać wszystko do garnka z zupą. Przyprawić sokiem z limonki, pieprzem, solą (ewentualnie odrobina cukru jeśli zbyt kwaśna). Gotować 2 minuty. Dodać makaron. Posypać kolendra. Można dodać jeszcze pasty curry jeśli dla kogoś jest zbyt mało pikantna.

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego250 g krewetek królewskich
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ząbek czosnku
  • 1 lub 1i1/2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 150g pieczarek
  • 100g makaronu japońskiego somen
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru startego
  • 2 marynowane trawy cytrynowe
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • łyżka posiekanej naci kolendry
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Moja tajska zupa z krewetkami