Moja wersja schabowego z kapustą

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć, rozbić tłuczkiem, posypać przyprawą gyros, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Kapustę 2-3 razy wypłukać w gorącej wodzie (zależy, jak jest kwaśna i jaką lubimy). Zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe,ziele angielskie i pieprz w ziarenkach i zagotować. Dodać dwie kostki bulionu na wędzonce, jedną mini kosteczkę Knorr o smaku cebulki smażonej, kminek, paprykę czerwoną, czosnek granulowany i gotować ok. 30 minut. Odcedzić (płyn wykorzystałam do kwaśnicy). Na patelni rozgrzać smalec z olejem, wrzucić odcedzoną kapustę, przesmażyć.Rozkruszyć drugą kosteczkę o smaku smażonej cebulki, wsypać majeranek, podlać przyprawą do zup, opieprzyć. Podlać ok. 1/2 szklanki wody i smażyć, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta jest miękka zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie i jeszcze trochę przesmażyć. Gotujemy ziemniaki z wody. Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z z sezamem, mocno dociskając mięso do panierki. Podajemy z ziemniakami i kapustą. Tradycyjne, nie musi oznaczać nudne!

Składniki

  • 5 plastrów schabu b/k2 małe jajka
  • bułka tarta i sezam do panierowania
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól
  • ziemniaki (ilość wg.apetytu)
  • szczypiorek
  • kapusta zasmażana:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/3 kostki smalcu
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka kminku
  • 2 kostki bulionu na wędzonce Knorr
  • 2 mini kosteczki Knorr cebula smażona
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 3 łyżki przyprawy maggi
  • 1 czubata łyżka mąki+1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Moja wersja schabowego z kapustą