Cytrynę bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Przygotować dwie miseczki. W jednej umieścić sypkie składniki, tzn. mąkę przesianą razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miseczki wybić jajko, ubić je z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem cytrynowym. Do ubitego jajka dodać olej i kefir, dosypać przygotowane wcześniej suche składniki i krótko wymieszać, tak żeby tylko się połączyły. Dołożyć otartą skórkę i sok z cytryny, ponownie wymieszać. Ciasto raczej nie powinno być gładkie. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić je ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu ozdobić lukrem i kandyzowaną skórką.