Murzynek z dżemem śliwkowym

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jaja nadal ucierając. Do masy dodać dżem, mleko, kakao z przyprawą do piernika, aromat, na końcu mąkę zmieszaną z sodą. Dobrze utrzeć, dodać rodzynki sparzone wrzątkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*, piec 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika i wyciągnięciem na wszelki wypadek sprawdźmy wykałaczką do szaszłyków, czy ciasto się upiekło. Przestudzone, gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną wcześniej polewą czekoladową.SMACZNEGO.

Składniki

  • 2 szklanki mąki10 łyżek dżemu śliwkowego(najlepiej z węgierek)
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki margaryny(125g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • zapach waniliowy
  • rodzynki
  • polewa czekoladowa

Podobne przepisy do Murzynek z dżemem śliwkowym