Muszle z kurkami

Reklama

Opis przygotowania

Na patelni teflonowej na stopionym maśle zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Doda oczyszczone kurki, większe pokroić małe zostawić w całości. poddusić chwilkę, zalać winem, zredukować. Dodać śmietanę, starty ser lub pleśniaka pokruszyć wszytko razem wymieszać, chwile poddusić żeby ser się stopił. Doprawić sola,pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron i nagrzać piekarnik. Ostudzone, odcedzone łódeczki nadziać sosem, ja robiłam to łyżeczka upychając je ostatecznie paluchem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, Wszystko zalać reszta sosu jeśli pozostał, posypać serem startym i natka. Zapiekać ok. 20 minut.

Szybko i pysznie. Córka dziś powiedziała ze to było arcydzieło:) po 5 muszlach miała dość.

Składniki

  • 250 g makaronu conchiglioni;250 g kurek;
  • 100 g sera np gorgonzoli (jak się nie ma to trudno)
  • łyżeczka masła
  • duży śmietany może być kremówka albo 18%
  • 2 cebule
  • pół kieliszka białego wina
  • starty ser gouda a jak się ma jakiś lepszy to np. parmezan to czemu nie
  • sól
  • pieprz
  • natka

Podobne przepisy do Muszle z kurkami