Myszka Miki

Reklama

Opis przygotowania

1
Do małej miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam cukier, kakao, sodę, żółtka, cynamon, wlałam olej i delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam kwaśnie mleko i ubitą z białek pianę, powoli mieszałam kilka minut do powstania gładkiej masy.
2
Ciasto wylałam na foremkę 25 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem. Wstawiłam do gorącego piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 C.
3
Ostudzony placek przecięłam długim nożem na dwie części, następnie posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, bitą śmietaną i przykryłam górną częścią placka.
4
W małym garnuszku przygotowałam polewę: margarynę roztopiłam, wsypałam kakao, cukier, wlałam sok z cytryny i mieszałam, aż do powstania gładkiej polewy, którą posmarowałam wierzch ciasta.
5
Ciasto wstawiłam na 2 godziny do lodówki, by się schłodziło.

Składniki

  • 4 szklanki mąki tortowej (składniki na ciasto) 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 180 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie bitej śmietany
  • tłuszcz do foremki
  • 3 łyżki kakao (składniki na polewę)
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Podobne przepisy do Myszka Miki