Naleśniki waniliowo – truskawkowe

Reklama

Opis przygotowania

Jajko roztrzepujemy z mlekiem, solą, cukrem waniliowym i olejem. Mieszając dodajemy przesianą mąkę i tyle zimnej wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Odstawiamy je na 30 min.. Po tym czasie mieszamy ponownie bardzo dokładnie i ew. dolewamy nieco wody – ciasto odpoczywając gęstnieje bo mąką pęcznieje. Smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Gotowe, ciepłe, smarujemy niezbyt grubo serkiem waniliowym, układamy po trzy, jeden na drugim, zwijamy w rulon i kroimy ukośnie na 4 kawałki. Układamy po kilka kawałków na talerzu i polewamy sosem truskawkowym. Pychota, nie tylko dla dzieci!

Składniki

  • 1 jajko1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • woda - ile zabierze ciasto (zw. lub gazowana)
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • nadzienie:
  • 0,5 kg serka waniliowego (użyłam President) albo twarogu białego mielonego (do twarogu dodajemy 2 łyżki cukru zwykłego+1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią)
  • do polania: sos truskawkowy

Podobne przepisy do Naleśniki waniliowo – truskawkowe