Wykonanie naleśników :
Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąkę przesianą przez sitko, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia.
Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek.
Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy szybko po całej powierzchni.
Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką na drugą stronę.
Usmażone naleśniki kładziemy na dużym płaskim talerzu.
Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.
Wykonanie dżemu jabłkowego :
Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.
Pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka .
Zasypać cukrem i odrobiną wody, do zakrycia dna garnka.
(Dodać żelfix lub dżemix wg. przepisu na opakowaniu, jak robimy dżem do słoików).
Dusić na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka się rozpadną (20 minut).
Gdy przygotowujemy dżem na zimę, to gorący szybko wlewamy do przygotowanych, umytych słoików i po dokładnym zakręceniu odwracamy do góry dnem, kładąc np. na ręcznik.
Zwijanie naleśników :
Po usmażeniu naleśników, nakładać na całej powierzchni naleśnika, równomiernie dżem jabłkowy i zwijać je w rulon, lub w kopertę, tak jak na krokiety.
Naleśniki na końcu posypujemy cukrem pudrem i jak kto lubi bardzo słodkie, to jeszcze odrobiną płynnego miodu.