Naleśniki z serem

Reklama

Opis przygotowania

Mleko rozbełtać z jajkiem i z białkiem. Dodać mąkę i sól i wymieszać, aby nie było grudek.
Konsystencja ciasta powinna być taka, jak słodkiej śmietany.
Na patelnię wlewamy płaską łyżkę oleju, rozgrzewamy ją i porcjami (ilość zależy od wielkośći patelni) pieczemy ciasto.
Kiedy placki są gotowe, ser mieszamy z cukrem, solą i żółtkami na jednolitą masę. Następnie porcjami kładziemy na ciasto, rozprowadzając po całym i zawijamy tworząc rulon.
Przed podaniem na krótko wkładamy na patelnię rumieniąc z obydwu stron.

Składniki

  • 2 kostki sera2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko i 1 białko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Naleśniki z serem