Naleśniki ze szpinakiem

Reklama

Opis przygotowania

Zrobić ciasto na naleśniki:
Wodę,mleko,jajka i sól roztrzepać trzepaczką i wsypywać stopniowo mąkę.Wlać 2 łyżki oleju, wymieszać ciasto by było gładkie.Odstawić na 30 minut.
W tym czasie ser biały rozgnieść widelcem lub zmiksować,dodać śmietanę.Roztopić masło na patelni, wrzucić brykiety szpinaku i podgrzewać.Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.Dodać go do szpinaku,wsypać bazylię,posolić,wlać białe wino wytrawne , oprószyć pieprzem kolorowym świeżo zmielonym i poddusić.Wymieszać z twarożkiem, ew.doprawić jeszcze do smaku.
Na patelni usmażyć naleśniki (średniej grubości), na każdym rozsmarować trochę więcej niż czubatą łyżkę serka i zwinąć w rulony.Można podawać od razu lub ostudzić i pokroić w skośne kawałki.
Lubią je nawet dzieci.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju+olej do smażenia
  • 20 dag białego sera twarogowego
  • 2 brykiety szpinaku mrożonego
  • 5 dag masła prawdziwego
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 30 ml białego wina wytrawnego
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól

Podobne przepisy do Naleśniki ze szpinakiem