Zrobić ciasto na naleśniki:
Wodę,mleko,jajka i sól roztrzepać trzepaczką i wsypywać stopniowo mąkę.Wlać 2 łyżki oleju, wymieszać ciasto by było gładkie.Odstawić na 30 minut.
W tym czasie ser biały rozgnieść widelcem lub zmiksować,dodać śmietanę.Roztopić masło na patelni, wrzucić brykiety szpinaku i podgrzewać.Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.Dodać go do szpinaku,wsypać bazylię,posolić,wlać białe wino wytrawne , oprószyć pieprzem kolorowym świeżo zmielonym i poddusić.Wymieszać z twarożkiem, ew.doprawić jeszcze do smaku.
Na patelni usmażyć naleśniki (średniej grubości), na każdym rozsmarować trochę więcej niż czubatą łyżkę serka i zwinąć w rulony.Można podawać od razu lub ostudzić i pokroić w skośne kawałki.
Lubią je nawet dzieci.