Nalewka z czarnej porzeczki 2

Reklama

Opis przygotowania

Owoce czarnej porzeczki opłukać, wsypać suche do dużego słoja, przesypując cukrem.
Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (2-5). Co jakiś czas potrząsamy słojem, i odkręcamy na chwilę zakrętkę, by nie pękł nam słoik.
Gdy cukier się rozpuści, wlewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na ok. 1,5 tygodnia.
Po tym czasie zlewamy sok i dolewamy wodę , odstawiamy na ok. 3 tygodnie. Po upływie tego czasu filtrujemy np. przez filtr do kawy, nalewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 6 miesięcy. Nalewka może stać kilka lat, o ile ktoś tyle wytrzyma.

Składniki

  • 2 kg czarnej porzeczki,1 kg cukru,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wody

Podobne przepisy do Nalewka z czarnej porzeczki 2