Nalewka z dzikiej róży

Reklama

Opis przygotowania

Owoce dzikiej róży włożyć na noc do zamrażarki. Wypłukać, ponakłuwać szpilką w kilku miejscach każdy owoc. Wrzucić do dużego słoja i wsypać zawartość torebek mięty i rumianku oraz goździki. Wlać spirytus i odstawić na 1,5 miesiąca co kilka dni mocno potrząsając słojem. Po półtora miesiąca zlać płyn, przecedzić. Zagotować miód z wodą, wystudzić, wlać wódkę. Wszystko połączyć razem z nalewką i ostawić na minimum 3 miesiące. Najlepiej na pół roku. Kolor jest piękny-bursztynowy a smak rzekłabym miód w gębie.

Składniki

  • 2 kg owoców dzikiej róży 1,5 l spirytusu
  • 1 l wódki
  • 4 szklanki miodu
  • garść goździków
  • 2 torebki ekspresowej mięty
  • 2 torebki ekspresowego rumianku
  • 4 szklanki przegotowanej wody

Podobne przepisy do Nalewka z dzikiej róży