Owoce tarniny umyć i dokładnie osuszyć, zamrozić na co najmniej 2 tygodnie. Zamrożone owoce wsypać do słoja zalać mieszaniną 1 litra spirytusu i 1/2 litra wody. Zostawić na 3 miesiące i raz na tydzień poruszać słojem. Potem zlać nalew, owoce odcisnąć wlać 1/2 litra wody i zostawić na tydzień. Zlać i bardzo mocno odcisnąć. Do drugiego słoika włożyć goździki i jałowiec (lekko rozgnieciony), sok z cytryny, cukier miód i zalać to szklanką spirytusu i szklanką wody. Zostawić na 2 tygodnie potrząsać słojem aby się cukier i miód rozpuścił. Zlać. Połączyć oba nalewy i odstawić na co najmniej 1/2 roku a najlepsza jest po 2 latach. Owoce tarniny, które rosły w słońcu wymagają mniej cukru. Trzeba próbować ale nie owoc, a nalewkę. Owoce są zawsze kwaśne i cierpkie.