Nutelka

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz ocet. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Przekroić na 2 blaty.

2. W trosze mleka roztrzepać żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do soku brzoskwiniowego dolać 1i1/2 szkl. wody i zagotować. Dodać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać, dodać wafel, wymieszać.

3. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarować Nutellę, wyłożyć resztę kremu. Ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śnieżki ubić, dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Posypać startą czekoladą.

Składniki

  • CIASTO: 7 jaj,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka octu,
  • proszek do pieczenia.
  • DODATKOWO:
  • 3/4 l mleka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1i1/2 kost. masła,
  • puszka brzoskwiń,
  • 2 galaretki,
  • 400g Nutelli,
  • płatek wafla tortowego,
  • opak. biszkoptów.
  • DEKORACJA:
  • 2 Śnieżki,
  • 1i1/2 szkl. mleka,
  • galaretka,
  • starta czekolada.

Podobne przepisy do Nutelka