Obiad z dużej patelni

Reklama

Opis przygotowania

Cebule obrać, jedną pokroić w drobną kostkę, drugą na ósemki. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe pokroić na połówki lub ćwiartki. Kaszę opłukać, osączyć.
Bułkę pokruszyć, zalać mlekiem. Kiedy nasiąknie zmielić razem z mięsem i 1 cebulą (ósemki). Do masy dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 8 niedużych klopsików, obtoczyć je w mące zmieszanej z papryką. Smażyć do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju, zdjąć na chwilę na talerz. Na patelnię dołożyć masło i dorzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i oprószyć roztartą macierzanką, obsmażyć chwilę. Dosypać kaszę, wymieszać, włożyć z powrotem klopsiki. Całość zalać trzema szkl. wody dodać ok. 1 łyżeczki soli i przykryć patelnię. Dusić na małym ogniu ok. 30 min. aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Podawać z ulubioną surówką, nam pasowały ogórki konserwowe.

Składniki

  • ok. 50 dkg chudej łopatki wieprzowej1 sucha bułeczka typu kajzerka
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki + 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 30 dkg drobnych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1,5 szkl. kaszy jęczmiennej - pęczaku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1-2 łyżki masła
  • do smaku: pieprz czarny mielony, sól, macierzanka suszona

Podobne przepisy do Obiad z dużej patelni