Obiadowe gęsie udo z ziemniakami i buraczkami

Reklama

Opis przygotowania

Gęsie udka rozmrozić umyć,osuszyć papierowym
ręcznikiem.Zmiażdżone ząbki czosnku utrzeć z
solą,pieprzem czarnym i majerankiem.Natrzeć
mieszaniną gęsie uda odstawić na noc do lodówki.
Buraki wyszorować,gotować do miękkości ze
skórą.Po ugotowaniu obrać zetrzeć na grubej
tarce do jarzyn.Doprawić odrobiną soli,cukru i
octu dodać troszkę kminku (nie koniecznie).
Następnego dnia uda gęsie włożyć do żaroodpornego
naczynia podlać wodą piec 1,5 godziny w temperaturze 200 st.C.W międzyczasie obrać
ziemniaki i pokroić na ćwiartki.Około 30 minut
przed zakończeniem pieczenia gęsiny wstawić
ziemniaki i podgrzać buraczki.Ziemniaki polać
sosem z gęsi.

Składniki

  • 2 mrożone gęsie uda (ok.1 kg)4 średnie buraki czerwone
  • 60 dkg ziemniaków
  • majeranek
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • kminek
  • 2-3 łyżki octu 10%
  • 4-6 ząbków czosnku
  • cukier

Podobne przepisy do Obiadowe gęsie udo z ziemniakami i buraczkami