Odrywane bułeczki

Reklama

Opis przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży łyżeczki cukru i łyżki mąki,odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Mąkę połączyć z rozczynem,dodać sól wlać mleko,wbić jajko,wymieszać dokładnie,dodać olej i resztę składników

Zagnieść miękkie plastyczne ciasto.Zostawić je na godz do wyrośnięcia do podwojenia objętości.

Następnie ciasto wyrobić rozwałkować i wykrawać krążki do środka dodać wisienki,nutellę,kawałki czekolady
marmoladę lub inne nadzienie,
zlepiać tak jak pączki klejeniem do dołu układać obok siebie w małych odstępach w tortownicy

Odstawić jeszcze na 15 minut żeby podrosły posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec na złoty kolor około 25 min -pół godz.

Składniki

  • 500g mąki 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1szklanka mleka
  • 1jajko
  • 1/4szklanki oleju
  • 1/2szklanki cukru
  • 8g cukru waniliowego

Podobne przepisy do Odrywane bułeczki