Ogórkowa z ryżem

Reklama

Opis przygotowania

Do wrzącego rosołu, wrzucić umyty ryż i gotować przez 15 min. Zmniejszając ogrzewanie garnka. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy pieczarki poszatkowane i dusimy do miękkości. Jak już będą prawie miękkie pieczarki dodajemy pokrojone ogórki w kostkę i dusimy przez 5 min. Wymieszać z zupa i zagotować. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Składniki

  • 1l wywaru rosołowego, wołowego lub z kostki1/2 szklanki ryżu
  • 4 duże ziemniaki
  • 250g pieczarek
  • 200g ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki margaryny
  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, pietruszka)
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Ogórkowa z ryżem