Oko słonia – bananowa rolada

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao. Wyłożyć na dużą blachę, natłuszczoną i wyłożoną pergaminem (42x38cm). Piec 20 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.

2. W 1/3 szkl. mleka rozrobić mąkę. Resztę mleka zagotować, ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Banany rozgnieść widelcem. Dodawać po łyżce do masy.

3. Wystudzone ciasto odwinąć, posmarować kremem. Na brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany i zwinąć roladę. Polać polewą, udekorować.

Składniki

  • BISZKOPT: 6 jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • KREM:
  • szkl. mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 20 dag masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 banany,
  • cukier waniliowy.
  • DODATKOWO:
  • 2-3 banany,
  • polewa czekoladowa.

Podobne przepisy do Oko słonia – bananowa rolada